Chili paprika

A chili paprikáról otthon

Chili paprikát szezonálisan termesztjük, így csak júniustól szeptemberig találja meg a boltok polcain és kertészetünkben.

lakásban egy-két hétig tarthatja frissen a chili paprikát. Keressen neki egy meleg és világos helyet. Tartsa kaspóban, vagy helyezzen alá tálat, öntözze mérsékelten. Ha sok a chilin a termés könnyen eldőlhet, tegyen mellé pálcát támasztéknak.

Ahhoz, hogy a paprika beérlelje az összes termését, ki kell vinni a szabadba.

Ha balkonon neveli a paprikát, napos szélvédett helyet keressen neki. Átültetésnél figyeljen oda, hogy a gyökerek ne sérüljenek. Szabadban gyakoribb öntözést igényel időjárástól függően, de nem baj, ha időnként hagyja kicsit kiszáradni, ezzel elősegíti a további virágzást. A chilinek sok tápanyagra van szüksége (főként nitrogénre), így heti rendszerességgel öntözze általános növénytáppal.

Kertben szabadföldbe kiültetve is szüksége van kitámasztásra. Szinte minden talajban megél, de igazán szép növényünk akkor lesz, ha frissen trágyázott, laza, levegős földbe ültetjük. A chili meleg- és fényigényes, ezért csak júniusban érdemes szabadföldbe ültetni. A konyhakertben rendszeresen öntözze és távolítsa el a gyomokat.

A chili paprikának számos fajtája létezik különböző formájú, méretű és színű termésekkel. A termések folyamatosan érnek, szedje egész nyáron rendszeresen a növényről; ősszel a fagyok előtt pedig szüretelje le mindet. A leszedett éretlen termések száraz, napos helyen utóérnek, de felhasználhatja vagy tartósíthatja akár féléretten is.