GYIK

 1. Magánszemélyként vásárolhatok Önöknél néhány cserép fűszert?
 2. Kiszállítást vállalnak, ha vásárolni szeretnék?
 3. Postai kiszállítással és futárszolgálattal tudnak küldeni fűszernövényt?
 4. Miért válasszam a cserepes fűszernövényt a szárított helyett?
 5. Vásárlásnál mire figyeljek, milyen növényt válasszak?
 6. Ha megvásároltam, hogyan szállítsam haza?
 7. Mennyi ideig tartható el a cserepes fűszernövény a lakásban?
 8. Hogyan és hányszor öntözzem a lakásban tartott növényt?
 9. Kiültethetem a növényt a balkonra vagy a kertbe?
 10. Mit tegyek, ha a növény levelei sárgulnak vagy lehullnak?

 1. Igen, ha el tud jönni hozzánk az Albertirsa és Ceglédbercel közt található telephelyünkre. Minden hétköznap 8-16 óráig állunk rendelkezésére.

 2. Ha nagyobb mennyiségre lenne szüksége, érdeklődjön kollégáinknál a lehetőségekről (bővebben a termékek, értékesítés címszó alatt tájékozódhat erről), ha pedig csak néhány cserép fűszernövényt szeretne vásárolni, akkor legegyszerűbben a jól ismert szuper- és hipermarketek zöldség-gyümölcs osztályán szerezheti be.

 3. Az élő növények érzékenyek és sérülékenyek, így külön gondoskodást igényelnek szállításnál is. Sem a cserepes, sem a frissen vágott fűszernövény nem szállítható postai úton, illetve futárral, mert nem tudjuk garantálni, hogy a rendelt növények épségben megérkezzenek.

 4. A friss fűszernövények aromája sokkal intenzívebb, ezen kívül jóval magasabb vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, mint szárított társaik.
 5. Válasszon mindig egészséges növényt. Figyelje, hogy a levelei épek és zöldek legyenek. Az nem baj, ha száraz a cserépben a föld, és emiatt a levelek kicsit lekókadnak; hazaérve helyezze vízfürdőbe a növényt, amitől rövid időn belül feléled.

 6. A bevásárlókosárban és az autóban mindig figyeljen rá, hogy semmit ne tegyen a növényre, ami megnyomhatja. Az áruházból kiérve óvja a növényt a szélsőséges hőmérsékletektől. 

 7. Az hogy a cserepes fűszer meddig tartható frissen a lakásban függ a növény fajtájától és a lakás klímájától, de átlagosan 1-2 hétre tehető. Fontos, hogy a csomagolást távolítsa el a növényről és öntözze megfelelően.

 8. Helyezze a növényt kaspóba, vagy tálba csomagolás nélkül; öntsön alá vizet, majd várjon 5-10 percet, amíg a növény felszívja a vizet, a felesleget pedig öntse le. Ezt 2-3 naponta ismételje meg. Ügyeljen rá, hogy a levelek szárazak maradjanak. 

 9. A cserepes fűszernövények a lakásban csak korlátozott ideig tarthatók el, de balkonon, kertben megfelelő gondoskodás mellett egész nyáron szedhetjük friss hajtásaikat. A télálló növényekről, mint például a kakukkfű és az oregánó még a hideg hónapokban is szüretelhetünk. 

 10. A növény nem megfelelő kondíciójáért általában az elégtelen víz-és tápanyag ellátás, illetve a fényhiány felel. Visszametszéssel tudja a legkönnyebben megújítani a növényt; ami után keressen neki egy naposabb helyet, öntözze rendszeresen és időnként adjon neki általános növénytápot. A visszavágás és a gondozás technikája fajtánként eltérő lehet.